Συχνές ερωτήσεις

Είμαι φοιτητής/τρια και θέλω την βοήθεια της δομής «Ομπρέλα», τι πρέπει να κάνω;
Είναι πολύ απλό. Στείλε μας μήνυμα στο mail που υπάρχει στα στοιχεία επικοινωνίας, και άμεσα θα ενδιαφερθούμε ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί σου. Μην διστάσεις, υπάρχει απόλυτη διασφάλιση της εχεμύθειας, σε κάθε είδους παρέμβασή μας.
Σε τι μπορεί να με βοηθήσει η δομή «Ομπρέλα»;
 • Το δίκτυο της δομής θα εστιάσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζεις στην παρακολούθηση των σπουδών σου. Θα σου παράσχει χρήσιμες συμβουλές, πληροφορίες, οδηγίες και γενικότερα υποστήριξη προκειμένου να μπορέσεις να ολοκληρώσεις τις σπουδές σου.
 • Θα έρθεις σε επικοινωνία με άλλους συμ-φοιτητές σου, περισσότερο έμπειρους στο πεδίο των σπουδών, που θα ενδιαφερθούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και σε συνεργασία με άλλους συντελεστές θα σου προτείνουν λύσεις.
 • Θα έχεις την ευκαιρία να μοιραστείς με «ειδικούς» τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ως προς την ολοκλήρωση των σπουδών σου, και να σε βοηθήσουν να βρεις λύσεις.
 • Θα σε βοηθήσει να εντρυφήσεις στην κατάλληλη κουλτούρα μάθησης, και να αναπτύξεις σχετικές δεξιότητες μελέτης, τρόπους εξεύρεσης λύσεων, καλές πρακτικές αποδοτικότητας και διαχείρισης χρόνου.
 • Μπορείς να λάβεις κατάλληλη συμβουλευτική υποστήριξη, τόσο σε επίπεδο σταδιοδρομίας όσο και σε επίπεδο ψυχικής υγείας.
 • Θα βρεις κοντά σου ανθρώπους με τους οποίους θα μπορείς να επικοινωνήσεις και να συνεργαστείς προκειμένου να επιλύσεις προβλήματα που αφορούν στην διεκπεραίωση των σπουδών σου. Η δομή επενδύει στο δόγμα «μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα».
 • Θα έρθεις σε επαφή με άλλους φοιτητές, που θα είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την εμπειρία τους μαζί σου.

Τέλος θα σου παρασχεθεί η απαραίτητη βοήθεια, ώστε να καταστήσει τη συμμετοχή σου στις σπουδές κοινωνικοπολιτισμικά ισότιμη. Επίσης θα σου παρασχεθεί επιπρόσθετη στήριξη για την μετάβασή σου στην αγορά εργασίας. Φιλοδοξούμε, η συμμετοχή σου στο πρόγραμμα να σε κάνει να νιώσεις, ότι στην υπόθεση της «διαδρομής» των σπουδών σου, δεν είσαι μόνος/η σου.

Ποιοι μπορεί να απευθυνθούν στην δομή «Ομπρέλα»;

Φοιτητές της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, που αναζητούν «βοήθεια» για την ισότιμη δυνατότητα στην διεκπεραίωση των σπουδών τους. Κυρίως απευθύνεται σε φοιτητές που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες – ΕΚΟ (π.χ. χαμηλές εισοδηματικές τάξεις, φοιτητές με ελλιπείς οικονομικούς πόρους, ΑΜΕΑ, πολύτεκνες οικογένειες, μονογονεϊκές οικογένειες, φοιτητές με χρόνια προβλήματα υγείας κ.α.). Οι δράσεις της δομής εστιάζουν σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές στην διεκπεραίωση των σπουδών τους. Ενδιαφέρεται για τους παραπάνω φοιτητές οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα στην ολοκλήρωση των σπουδών τους, ή και σε φοιτητές που εξαιτίας προβλημάτων έχουν σταματήσει ή τείνουν να εγκαταλείψουν τη συνέχεια των σπουδών τους.

Επίσης φοιτητές που θα επιθυμούσαν να διαδραματίσουν ρόλο μέντορα και να ενταχθούν στο δίκτυο “i-mentor”, της δομής.

Θέλω να συμμετάσχω, στις δράσεις της δομής «Ομπρέλα», σε ποιον πρέπει να απευθυνθώ;
Στείλε μας μήνυμα στο mail που υπάρχει στα στοιχεία επικοινωνίας, και άμεσα θα ενδιαφερθούμε ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί σου.
Η υποστήριξή μου από την δομή «Ομπρέλα» θα έχει κάποιο οικονομικό κόστος για μένα;
Κάθε είδους παροχή από τη δομή ομπρέλα δεν έχει καμία απολύτως οικονομική ή άλλου είδους επιβάρυνση για τον ενδιαφερόμενο. Η «Ομπρέλα» αποτελεί μια δομή κοινωνικής μέριμνας της Αλεξάνδρειας Πανεπιστημιούπολής του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014 – 2020».
Πώς μπορώ να γίνω Μέντορας;
Είναι πολύ απλό. Στείλε μας μήνυμα στο mail που υπάρχει στα στοιχεία επικοινωνίας, και άμεσα θα ενδιαφερθούμε ώστε να έρθουμε σε επαφή μαζί σου.
Ποιος είναι ο ρόλος του Μέντορα;
 • Παρακολουθεί την επιμόρφωση που του παρέχεται και αυτό-εξελίσσεται.
 • Δραστηριοποιείται με διακριτικότητα και σεβασμό σε θέματα ηθικής δεοντολογίας (εμπιστευτικότητα, σεβασμός στη διαφορετικότητα, έντιμη συμπεριφορά κλπ.).
 • Επικοινωνεί τακτικά και ανοιχτά με τους καθοδηγούμενους ενώ υιοθετεί κατάλληλους τρόπους επικοινωνίας ενώ είναι σε ετοιμότητα για θετική ανταπόκριση, ενώ αλληλοεπιδρά μαζί του με διακριτικούς και αποτελεσματικούς τρόπους.
 • Διατηρεί μια σταθερή, συνεπή και αξιόπιστη παρουσία στην αλληλεπίδρασή του με τους καθοδηγούμενους.
 • Η δράση που αναπτύσσει σχετίζεται με το να ενημερώνει, να υποκινεί, να είναι αρωγός, να παρέχει υποστήριξη, να παρακινεί, να εμψυχώνει και να ενθαρρύνει, να νοιάζεται για τον καθοδηγούμενο, να τον  βοηθάει και να του υποδεικνύει, να τον «ακούει» και να προσπαθεί να τον κατανοεί.
 • Χρειάζεται να επιδεικνύει ενσυναίσθηση (κατανόηση), να μεταδίδει θετικά συναισθήματα και αισιοδοξία και να βοηθά τον ωφελούμενο να χτίσει αυτοπεποίθηση. Τον βοηθάει να οργανωθεί και συνδράμει στο να θέσει ο καθοδηγούμενος στόχους και επιβραβεύει την επίτευξή τους.
 • Υποστηρίζει τον καθοδηγούμενο στο να επικεντρωθεί στο στόχο των σπουδών, και να τις καταξιώσει ώστε να αποτελούν γι αυτόν προτεραιότητα.  
 • Ενεργοποιεί και αφυπνίζει τον ωφελούμενο, ενθαρρύνοντάς τον να συμμετέχει στις εκπαιδευτικές διαδικασίες. Μοιράζεται με τον καθοδηγούμενο την σχετική του εμπειρία και τον καθοδηγεί ώστε να ξεπεράσει ενδεχόμενα εμπόδια στις σπουδές του.
 • Ενημερώνει την αρμόδια υποστηρικτική επιτροπή του προγράμματος για τυχόν ανάγκες του ωφελούμενου, ενώ γνωρίζει και είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλο το δίκτυο υποστήριξης του προγράμματος ώστε να βοηθηθούν οι ωφελούμενοι.
 • Βοηθά τους ωφελούμενους να νιώσουν ασφαλείς και να εγκλιματιστούν. Διαδραματίζει το ρόλο του εμψυχωτή, καθοδηγητή και συμβούλου του ωφελούμενου, ενώ λειτουργεί ως σύμβουλος και φίλος που δρα ως πνευματικός οδηγός και καθοδηγητής.
Ποια τα οφέλη του Μέντορα;

Η ενεργοποίησή σου ως μέντορα θα σου έδινες δυνατότητες:

 • Να αναπτύξεις τις επικοινωνιακές και κοινωνικές σου δεξιότητες, να υπερβείς τον εαυτό σου και να διερευνήσεις νέες προοπτικές στον τρόπο που ζεις, να προσδιορίσεις νέους τομείς αυτό-ανάπτυξης και αυτό-εξέλιξης, να βελτιώσεις την αυτοπεποίθησή σου, να διευρύνεις το προσωπικό σου δίκτυο επαφών, να δημιουργήσεις προοπτικές ενεργητικής συμμετοχής και προσωπικής προόδου, να αποκτήσεις νέες γνώσεις και δεξιότητες, να αναστοχαστείς τις δικές σου μαθησιακές διαδρομές, πεποιθήσεις και πρακτικές και γενικότερα να αυτοβελτιωθείς.
 • Θα λάβεις αγάπη, εμπιστοσύνη και εμπειρία κατά τη διάρκεια της καθοδήγησης, θα εισπράξεις ικανοποίηση από την επιτυχή πορεία των ωφελούμενων και θα αντλείσεις  δύναμη από τα επιτεύγματα τους. Η όλη εμπειρία θα σου τονώσει το ηθικό του αυτοπροσδιορισμό και την αυτοεκτίμηση σου. Θα γίνεις ευέλικτος και θα μάθεις να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα. Θα δημιουργήσεις παράλληλα ένα προσωπικό δίκτυο επαφών με άλλα άτομα που θα σε αλληλοστηρίξουν μελλοντικά. Γενικότερα θα διαμορφώσεις ενεργητική στάση, ετοιμότητα και κοινωνική συνείδηση.
 • Θα διευρύνεις την οπτική σου για την αντίληψη των καταστάσεων, και θα σου δοθεί η δυνατότητα να καλλιεργήσεις την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Θα αποκτήσεις ικανότητες ενεργοποίησης σε ομαδικά περιβάλλοντα και θα ενισχύσεις την ικανότητα σου για αναστοχασμό και αφομοίωση της εμπειρίας. Η εμπειρία σου ως μέντορα θα σε βοηθήσει να χτίσεις «ηγετικό» προφίλ στην κοινότητα του ιδρύματος μας και θα καταξιωθείς στη συνείδηση της ακαδημαϊκής κοινότητας για το έργο που επιτελείς.
 • Θα λάβεις επίσημη σχετική βεβαίωση για τον ρόλο σου ως μέντορα, ενώ θα λάβεις και αναλυτική συστατική επιστολή για τη δράση, το έργο και τις ικανότητες που επέδειξες.
Είμαι επιχείρηση, και θέλω να ενταχθώ στο μητρώο, τι πρέπει να κάνω;
Συμπληρώστε τη σχετική φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα ή επικοινώνηστε μαζί μας και θα έρθουμε σε άμεση επαφή μαζί σας.
Είμαστε επιχείρηση, εάν ενταχθούμε στο μητρώο του δικτύου επιχειρήσεων «Στηρίζω», τι υποχρεώσεις θα έχουμε;
Η συμμετοχή σας στο δίκτυο «Στηρίζω» του Προγράμματος ΟΜΠΡΕΛΑ δεν περιέχει καμία απολύτως υποχρέωση ή δέσμευση από την πλευρά της επιχείρησης. Σκοπός είναι να δώσει στην επιχείρησή σας τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής ευθύνης, παρέχοντάς σας πρόσβαση σε ένα δίκτυο φοιτητών που για διάφορους λόγους έχουν ανάγκη στήριξης στο πλαίσιο των σπουδών τους. Εφόσον κρίνετε ότι θα μπορούσατε να συνεργαστείτε – είτε με τη μορφή «πρακτικής άσκησης» είτε με κάποια άλλη μορφή απασχόλησης – με κάποιον από τους φοιτητές αυτούς, θα είναι χαρά μας να σας υποστηρίξουμε σε αυτό και παράλληλα να σας χορηγήσουμε την «ετικέτα κοινωνικής ευθύνης» του Προγράμματος, προβάλλοντας ταυτόχρονα την επιχείρησή σας στην ιστοσελίδα του Προγράμματος ΟΜΠΡΕΛΑ. Πιστεύουμε ότι η αναγνώρισή σας, με την παραπάνω διάκριση από έναν φορέα κοινωνικής μέριμνας, που εκπροσωπεί ένα ιδιαίτερα αναγνωρισμένο ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης θα συμβάλλει στο κοινωνικό προφίλ της εταιρείας σας. Επίσης μέσω των δράσεων της δομής Ομπρέλλα, η εταιρεία σας θα προβληθεί στο πολύ-πληθές κοινό της κοινότητάς μας, καθώς το ίδρυμά μας συγκαταλέγεται σε μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας.
Τι είναι η «ετικέτα κοινωνικής ευθύνης», που απευθύνεται στις επιχειρήσεις;
Η «ετικέτα κοινωνικής ευθύνης» αποτελεί ένα διακριτικό σήμα προβολής, που απονέμεται από τη δομή κοινωνικής μέριμνας «Όμπρέλα» της Αλεξάνδρειας πανεπιστημιούπολης του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας, και διακρίνει τον κάτοχό του (αφορά μόνο επιχειρήσεις) για την κοινωνική ευθύνη που επέδειξε. Το σήμα αυτό δύναται να προβάλλεται σε κάθε δράση εξωστρέφειας της επιχείρησής σας.

Μείνετε συντονισμένοι
με το δίκτυο:

Μια σύγχρονη δομή κοινωνικής μέριμνας
δομή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

Ακολουθήστε μας

Μετάβαση στο περιεχόμενο